De praktijkondersteuner
De praktijkondersteuner is een zorgverlener speciaal opgeleid om de huisarts te ondersteunen en aan te vullen bij bepaalde zorgtaken. De meeste taken van de praktijkondersteuner liggen op het gebied van chronische aandoeningen.
Voor de praktijken van dokter Grote, dokter Lemckert, dokter Smits en dokter Epema zijn op dit moment vier praktijkondersteuners- somatiek (POH-s ) werkzaam: Annette van Vliet, Bertine Gerrits, Natalie de Jonge en Nienke Koet. Zij leveren huisartsenzorg bij:
– Hypertensie (hoge bloeddruk)
– COPD (chronische luchtwegaandoeningen)
– Diabetes mellitus (suikerziekte)
– Astma
– Stoppen met roken
– Preventie hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade
De praktijkondersteuning bij psychische klachten (POH-GGZ) wordt verzorgd door Anneke Timmer en Sabine Vurens voor volwassenen en door Susanne Immers en Laura Poirault voor kinderen tot en met 18 jaar. (Zie Praktijkondersteuning POH-GGZ)
Controles
De periodieke controles bij chronische aandoeningen vinden plaats bij de praktijkondersteuners. De huisarts houdt toezicht op het verloop van de behandeling. Regelmatig vindt overleg met de huisarts plaats.
Risico op hart- en vaatziekten
Het risico op hart- en vaatziekten wordt deels bepaald door de leefstijl. U kunt zelf veel doen om het risico te verlagen zoals niet roken, voldoende bewegen en een gezond gewicht behouden. Belangrijke risicofactoren zijn: roken, een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk , diabetes, stress, overgewicht en weinig beweging. Erfelijkheid speelt mogelijk een rol wanneer meerdere familieleden voor hun 65e levensjaar te maken krijgen met een hart- of vaatziekte. Heeft uw vader, moeder , broer of zus op jonge leeftijd een hartaandoening gekregen, overleg dan met uw huisarts.
Hoe meer risicofactoren, hoe hoger de kans op hart- en vaatziekten. In de praktijk kijken we dan ook naar de combinatie van risicofactoren. Het los bepalen van een bloedglucose, bloeddruk of cholesterol zegt dus niet s over uw risicoprofiel.
Meer weten?
Als u meer wilt weten over uw risicofactoren en het verlagen daarvan, kunt u terecht op de volgende websites:
www.persoonlijkegezondheidscheck.nl
Wil u naar aanleiding van bovenstaande informatie een afspraak maken om uw risico’s te bespreken, dan kunt u een afspraak maken bij een van de praktijkondersteuners via de assistente. Afhankelijk van de vraag kan in overleg eerst een bloedonderzoek plaatsvinden.